SDAR
De SDAR is via haar voorzitter vertegenwoordigd in het algemeen bestuur van de Noordraad. SDAR staat voor Stadsdeel Adviesraad voor ouderen. Wat doet de SDAR-Noord?

De SDAR is een adviesraad voor ouderen in de wijken Stokhasselt, Heikant en Quirijnstok. Hierin zijn organisaties als De Zonnebloem, 'T Stokske, EVA (Economie, Vrouwen en Armoede), Marokkaanse en Somalische ouderen vertegenwoordigd. Minstens eenmaal per maand komt de raad bij elkaar om de wensen en klachten van ouderen in Noord te bespreken. De SDAR geeft gevraagd of ongevraagd advies aan Gemeente, Woningbouwverenigingen, Thebe, Twern, etc. Het doel is knelpunten op te lossen en situaties voor met name ouderen te verbeteren. Het is daarbij belangrijk dat de vertegenwoordigers zo veel mogelijk op de hoogte zijn van wat er leeft onder de oudere bewoners in Noord, vooral (zowel) op gebied van wonen, zorg en veiligheid. Daarom is het streven zoveel mogelijk organisaties in de raden vertegenwoordigd te hebben.

 

WIJKSCHOUWEN TILBURG NOORD

De StadsDeelAdviesRaad (SDAR) heeft in juni van dit jaar in Tilburg Noord een drietal wijkschouwen uitgevoerd. In de wijken Stokhasselt, Heikant en Quirijnstok is groepsgewijs een route in de omgeving te voet afgelegd. De wijkschouwen vinden regelmatig  plaats om verkeers- en omgevingshiaten op te sporen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente Tilburg. Bij de wijkschouwen is een vertegenwoordiger van de gemeente aanwezig. Zo ook bij de voorbereidingen en evaluatie(s). Het is uiteindelijk de gemeente die zorgt voor realisatie van de gesignaleerde verbeterpunten.

Tijdens de wijkschouwen is er bijzondere aandacht voor ouderen en minder valide mensen. Daarom zijn bij de wijkschouwen ook scootmobielers en/of rolstoelers aanwezig. De problemen die deze kwetsbare doelgroep tegenkomt zijn specifiek en vallen valide personen niet altijd op.

Tijdens de wijkschouwen worden verbeterpunten genoteerd. Deze worden door de gemeente verwerkt in een plan van aanpak. Van de wijkschouwen die in 2009 zijn afgenomen is inmiddels 90% van de punten gerealiseerd. Het kan daarbij gaan om de behoefte aan een zebrapad, gevaarlijke verkeerssituaties, slecht uitzicht, verkeerslichten voor voetgangers die te snel op rood springen, losse stoeptegels, wateroverlast. Maar ook brievenbussen en trottoirs die niet of nauwelijks toegankelijk zijn voor rolstoelers.

De kwaliteit van verkeers- en woonomgeving op detailniveau staat centraal bij de wijkschouwen en de SDAR. U kunt als bewoner een bijdrage leveren door verbeterpunten te melden bij de Wijkraden of bij het gemeentelijke meldpunt. Voor meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.